Vďaka svojim často zúženým tvarom sú karafy na víno viac či menej náročné na údržbu, čo môže odradiť od ich používania.
Neodopierajte si používanie karafy na dekantáciu vín pred degustáciou, bolo by to škoda, pretože ich používanie je užitočné, ba v niektorých prípadoch dokonca nevyhnutné.
Aby sme vám pomohli udržiavať vaše karafy na dekantáciu alebo aby ste mohli dať svojim karafám na víno druhý život, tu je niekoľko jednoduchých rád, ktoré vyskúšal a schválil tím Tout Autour du Vin!
Na čistenie karafy na víno postupujte podľa týchto jednoduchých krokov:
1. Vyprázdnite karafu na víno
Môže to znieť samozrejme, ale niekedy máme tendenciu zabudnúť na karafu na rohu kuchynskej pracovnej dosky… Nenechávajte v karafe žiadne zvyšky vína, ktoré často obsahujú taníny a usadeniny, ktoré sa môžu usadiť na skle. Pred začatím čistenia sa uistite, že ste z karafy úplne vyprázdnili všetky zvyšky vína. Aj keď ju nemáte v pláne ihneď čistiť, opláchnite ju. Lepšie je nechať v nej zvyšky vody ako zvyšky vína!
2. Džbán na víno opláchnite teplou vodou
Ak ste vynechali krok 1 a na dne karafy zaschli častice vína, opláchnite ju horúcou vodou, čím odstránite zvyšky vína. Horúca voda pomôže uvoľniť zaschnuté častice vína. Potom môžete karafu otočiť hore dnom, aby mohla odkvapkať. Na tento účel je najlepšie použiť odkvapkávač na karafy .
3. Odstráňte usadeniny zo všetkých kútov karafy
Existujú čistiace guličky špeciálne určené na čistenie karaf . Nasypte tieto guličky do karafy, pridajte vodu a potraste, aby sa odstránili škvrny a zvyšky. Tieto guličky sú obzvlášť účinné na odstraňovanie usadenín a škvŕn zo dna karafy. Sú nevyhnutné na čistenie vnútorných okrajov karafy, najmä na karafy so širokými okrajmi, ako je karafa Merlino . Po použití dôkladne vypláchnite.
4. Vyčistite vnútro karafy na dekantáciu
Použite kefku na karafy , aby ste dosiahli do všetkých kútov karafy. Jemne kefkou odstráňte častice vína. Najlepšie je kefovať vašu karafu na víno po opláchnutí, bez čakania, kým usadeniny vyschnú. Ak kefou nemôžete dosiahnuť na všetky miesta karafy, použite ako doplnok čistiace guličky .
5. V prípade odolných škvŕn vo vašej karafe
Ak má vaša karafa na dekantáciu tvrdohlavé škvrny alebo usadeniny, môžete do nej pridať trochu soli alebo jedlej sódy. Potom pridajte horúcu vodu. Jemne potraste, aby soľ alebo jedlá sóda pôsobili ako jemný abrazívny prostriedok. Potom dôkladne opláchnite a osušte pomocou kefkou , ktorá absorbuje kvapky vody a zabráni vzniku vodného kameňa.
6. Vráťte svojej karafe na víno lesk
Ak je vaša karafa na dekantovanie matná alebo má odolné škvrny, môžete použiť zriedený biely ocot. Nalejte zmes horúcej vody a bieleho octu do karafy a nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo celú noc. Dôkladne vypláchnite. Dekanter starostlivo osušte vhodnou kefkou , aby sa zabránilo usadzovaniu vodného kameňa.
7. Nechajte karafu odkvapkať
Ak nemáte kefku na karafy alebo ak chcete nechať karafu vyschnúť na voľnom vzduchu na dreze, použite podložku, na ktorej necháte karafu na víno odkvapkať . Je to nevyhnutný doplnok, ktorý zabráni tomu, aby karafa skĺzla z drezu a rozbila sa na tisíc kúskov. Ak bohužiaľ nemáte odkvapkávač a rozbijete svoju karafu na víno , bude to príležitosť kúpiť si novú. Na stránke pijacivina.sk ☺️
8. Karafu uložte na vhodné miesto
Po vyčistení karafu uložte na čisté a suché miesto, aby nedošlo k jej kontaminácii. Dávajte pozor na staré nábytky, ktoré môžu vydávať zápach vosku alebo starého dreva. Ak nábytok zapácha, karafa tento zápach prevezme. Je tiež lepšie karafu uzavrieť, aby sa zabránilo usadzovaniu prachu a zápachu vo vnútri karafy. Existujú karafy na víno s uzáverom . Ak vaša karafa nemá uzáver, môžete si kúpiť zátku pre vašu karafu tu .